top of page

Шунтування і пластика мітрального клапана – без розрізу грудини

Багатосудинне коронарне шунтування – одна з найбільш затребуваних операцій на серці у світі: кожний другий пацієнт кардіохірургії на планеті, як і герой цієї публікації, 58-річний львів’янин Андрій Лапичак, переніс саме це втручання.

Утім, випадок Андрія Дмитровича – особливий: крім шунтування, чоловіку зробили ще й пластику мітрального клапана, і все це – без розрізу грудини.


Донедавна така двокомпонентна операція на серці – коли пацієнту одночасно потрібні і багатосудинне коронарне шунтування, і протезування чи пластика мітрального клапана – виконувалася виключно через 25-сантиметровий розріз грудної кістки. З розвитком мініінвазивної кардіохірургії з’явилася можливість проводити складне втручання через два невеликі розрізи зліва та справа між ребрами. Що це означає для пацієнта? Що вже за два тижні людина зможе повернутися до офісної та легкої домашньої роботи, за місяць – до роботи з більш активними навантаженнями та частими переїздами, а за три місяці – до важкої фізичної праці.

Андрій Дмитрович Лапичак, Львів

«Думав оперуватися за кордоном, але така методика є тільки в Україні!»

Швидке повернення до активного способу життя – перше, чого прагнув Андрій Лапичак, коли дізнався, що йому необхідна операція на серці. «Я активна людина, займаюся спортом, люблю сплави на байдарці, та й робота пов’язана з фізичними навантаженнями. Тому коли дізнався, що в Україні є можливість зробити операцію мініінвазивним способом, зразу прийняв рішення лікуватися вдома. До цього розглядав варіанти із закордоном, але, як з’ясувалося, у західних клініках втручання, якого я потребував, мініінвазивно ще не проводяться – однозначно розрізали б грудину», – розповідає Андрій Дмитрович.


Дійсно, методика одночасного проведення багатосудинного коронарного шунтування і пластики мітрального клапана через два міні-доступи (міжреберні розрізи менше 7 см) замість травматичного розрізу грудної кістки – напрацювання українських кардіохірургів, зокрема команди Центру кардіохірургії «Добробут», де лікувався Андрій Лапичак.


«Улітку 2017 року ми першими у світі почали виконувати мініінвазивним способом багатосудинне коронарне шунтування. Але якийсь час нову методику використовували у випадках, коли мова йшла тільки про шунтування. Якщо ж пацієнт потребував пластики чи протезування мітрального клапана, робили все-таки розріз грудини. А кілька місяців тому нам вдалося просунутися вперед у наших здобутках із мініінвазивної кардіохірургії, і тепер частині пацієнтів, яким показані коронарне шунтування і заміна чи пластика мітрального клапана, вдається уникнути травматичного розрізу грудини. Проводимо втручання через два міні-розрізи: через лівий міжреберний – нашиваємо шунти, через правий – оперуємо клапан», – пояснює керівник Центру кардіохірургії «Добробут», кардіохірург, доктор медичних наук Олександр Бабляк.


Цю щадну сучасну методику поки що можна застосувати не у всіх випадках (інколи її використання обмежується особливостями анатомії та станом пацієнта), але, за словами лікарів, мініінвазивна кардіохірургія сьогодні розвивається настільки стрімко, що варто розраховувати на швидку появу нових досягнень.


До речі, українські кардіохірурги вже представили свої напрацювання міжнародній медичній спільноті на Конгресі Всесвітньої асоціації серцево-судинних і торакальних хірургів, який відбувся у вересні в Словенії. «Ми не тільки вчимося у західних колег, а й вчимо самі!» – кажуть лікарі.


«Усе почалося з дискомфорту в животі»

На четвертий день після операції Андрій Лапичак уже готувався виписуватися зі стаціонару. Найбільшою незручністю, яку він відчував, був дискомфорт у горлі від трубки, яку вставляли під час операції. «Чесно – усе так швидко і легко минулося, що не встиг і злякатися. Насправді я вперше потрапив до лікарні – до цього ніколи не лежав у стаціонарі і взагалі не скаржився на здоров’я. А одного дня прокинувся зранку і відчув якийсь дискомфорт у животі, крутило і трохи нудило, а ще кидало у холодний піт. Подумав, що отруївся, напився таблеток, день полежав і пішов на роботу. Але коли наступного ранку не відпустило, поїхав до лікарні. Виявилося – стався інфаркт, і судини серця були так уражені атеросклеротичними бляшками, що знадобилося багатосудинне коронарне шунтування. Більше того, внаслідок інфаркту пошкодився мітральний клапан, і потрібна була ще й пластика мітрального клапана, – згадує Андрій Дмитрович і радить бути більш уважними до свого самопочуття. – Бачите, як буває – ніби звичайне нездужання, а насправді серйозні проблеми».

Для пацієнтів

bottom of page