top of page

Не списуйте все на проблеми із хребтом!

Історія Антона Яковлева, якого врятувала мініінвазивна хірургія серця.

Операція на серці – ось що займало думки Яковлевих із Миколаєва у перший день нового 2018 року, поки всі довкола раділи святу. За тиждень до того їх батьку і чоловіку, 67-річному Антону Івановичу зробили коронаровентрикулографію – інвазивне дослідження стану судин серця, і виявили аж сім проблемних ділянок. Причому у трьох місцях артерії закрилися вже на 90 %, в одному – на 80 %, у двох – на 70 %. Лікарі попередили, що наближається катастрофа, адже кровоток в уражених судинах може зупинитися будь-якої миті.


«У нас не було часу на довгі роздуми і вагання, тому вже 1 січня ми вирішили діяти і набрали номер київського кардіохірурга Олександра Бабляка із київської клініки “Добробут“, – розказує дружина Антона Івановича. – Переживали, що незручно турбувати незнайому людину, відомого лікаря у свято, але не було сил терпіти. Олександр Дмитрович відповів, поговорив із нами і попросив вислати результати обстеження. А потім сам передзвонив і сказав, щоб приїжджали в Київ. Більше того, порадував, що операція на серці в нашому випадку буде мініінвазивною».

Антон Іванович Яковлев, Миколаїв

«Думав, мені погано, бо грижі в хребті, а виявилося – проблеми із серцем»

Антона Івановича давно непокоїть спина – хребет пошкоджений у дев’яти місцях. Тому коли два роки тому з’явився біль грудях, чоловік списав усе на остеохондроз. Але в грудні 2017-го заболіло вже так, що Яковлеви вирішили піти в лікарню, де й дізналися про батькові проблеми із серцем і те, що потрібна операція.


«На щастя, пацієнт звернувся за допомогою вчасно для серця – не доходившись до інфаркту, який би пошкодив серцевий м’яз, – розказує Лілія Підгайна, кардіолог Центру кардіохірургічної допомоги клініки «Добробут», де оперували чоловіка. – Але, на жаль, трохи запізно для загального стану судин – уже розвинувся системний атеросклероз, і всі судини так чи інакше уражені. Тобто серце ми врятували, нашивши три шунти і повністю відновивши кровоток у міокарді, і якість життя Антона Івановича, безумовно, буде іншою, набагато кращою. Однак усе могло б бути ще кращим, якби вчасно звернули увагу на атеросклероз, підкоригували спосіб життя, призначили необхідні препарати…»


«Хотів мініінвазивне багатосудинне аортокоронарне шунтування, бо боявся розрізу грудини»

Про те, що в Україні вже роблять #мініінвазивне_коронарне_шунтування через міжреберний розріз менше 10 см, Яковлеви вперше почули від лікаря Миколаївського кардіоцентру. І одразу почали шукати інформацію про «Добробут» – поки що єдину у країні медустанову, де проводяться такі операції на серці.


«Люди багато чого бояться, коли налаштовуються на кардіохірургічну операцію. Але мене дужче за все лякало, що треба розрізати грудну кістку. Боявся і того, як довго вона буде зростатися, і наскільки це буде боліти і взагалі непокоїти», – зізнається Антон Іванович і додає, що як тільки дізналися про новий метод, вирішили оперуватися саме в «Добробуті» в кардіохірурга Олександра Бабляка. Тим більше, з’ясувалося, що різниця вартості операції на серці у державній і приватній лікарні – десь 15 000 грн. «Але ж тут нова методика! Звісно, і сервіс та умови на іншому рівні. Хоча я не вибагливий до цього, для мене головне, що я швидко стаю на ноги і нема того болю, якого я так боявся!» – не може нарадітися чоловік своєму стану через п‘ять днів після того, як йому зробили мініінвазивне багатосудинне аортокоронарне шунтування. На шостий день його вже мають виписати: Яковлеви поїдуть додому до Миколаєва, де за місяць, за прогнозами лікарів, Антон Іванович має повністю відновитися і навіть зможе вийти на роботу. Адже чоловік не збирається відсиджуватися на пенсії, особливо тепер, коли у нього майже нове серце. А ще він дуже хоче зібрати друзів і розказати їм свою історію лікування та одужання: «Треба, щоб люди знали, що медицина в Україні на тому рівні, коли вже можна багато чого вилікувати, причому незважаючи на вік. І це не так боляче і важко, як було колись. Головне, не запустити хворобу».

Для пацієнтів

bottom of page