top of page

Не гайте часу, якщо вам потрібне коронарне шунтування!

Коронарне шунтування буквально врятувало життя 42-річному Олексію Ковалю із Хмельницького, адже вже півроку тому судини його серця у двох місцях були закриті повністю, а в одному – на 90 %. Тяжкий інфаркт у такому випадку – лише питання часу.

Як і більшість молодих людей, хмельничанин не міг і подумати, що в нього серйозні проблеми із серцем. «Знав, що в мене буває високий тиск. А от на серце не нарікав. Та й тиск особливо не турбував. Навіть коли тонометр видавав "200", я почувався абсолютно нормально. Тому особливо не переймався», – згадує Олексій.


Але два роки тому чоловік помітив, що під час значного фізичного навантаження починало боліти у грудях. У звичайному ритмі все було ніби добре, а тільки-но пробував пробігтися чи виконати якусь важку фізичну роботу, з'являвся дискомфорт. Олексій довго не наважувався звернутися до лікаря, дійшов майже через рік після перших симптомів. Діагноз кардіолога: #ішемічна_хвороба_серця, потрібна коронаровентрикулографія – інвазивний метод обстеження судин серця, – щоб дізнатися в якому стані артерії. Робити процедуру чоловік не поспішав. Тим більше що трохи підлікувався, і самопочуття покращилося.


Олексій Коваль, Хмельницький

Поки наважувався на операцію, стався інфаркт

«А через півроку я захворів на грип, і серце знову нагадало про себе. Зрозумів, що тягнути з обстеженням уже не можна», – розказує Коваль. Коронаровентрикулографія показала багатосудинне ураження, при якому вже потрібно робити #коронарне_шунтування. Але Олексій знову почав відкладати лікування на потім. Вийшло, що аж на півроку.


«І коли пацієнт нарешті приїхав до нас, обстеження виявило, що в нього стався #інфаркт, – коментує історію хмельничанина Катерина Ревенко, кардіолог Центру кардіохірургічної допомоги клініки "Добробут" (Київ), де оперували Коваля. – Міокард після перенесеного на ногах інфаркту був надзвичайно слабким, до того ж пошкодився мітральний клапан. І якщо у більшості пацієнтів кардіохірургії ризики оперативного втручання менше 1 %, то 42-річного Олексія ми брали на операцію вже з 1,47 %, у стані середньої тяжкості».


«Як наслідок, у чоловіка був складний ранній післяопераційний період, що нечасто трапляється навіть у літніх пацієнтів. Він довше звичайного знаходився на апараті штучної вентиляції легень. Цього вдалося б уникнути, якби операція на серці була зроблена вчасно, одразу після коронаровентрикулографії», – уточнює Олександр Бабляк, кардіохірург Центру кардіохірургії клініки «Добробут». І наголошує, що тільки-но пацієнту кажуть про необхідність робити коронарне шунтування, слід починати діяти. Адже чим менше пошкоджене серце, тим легше переноситься втручання і, головне, тим більше можливостей повністю відновити серце і повернути пацієнту максимальну якість життя.


«У випадку Олексія нам вдалося досягти значного успіху, але якби трохи раніше, ми зробили б ще більше», – каже Олександр Бабляк.


Допомогло мініінвазивне коронарне шунтування

Попри складну першу добу після операції, Олексій Коваль швидко пішов на поправку. І вже на шостий день готувався їхати додому.


«Допомогло, по-перше, те, що це молодий чоловік, і організм має достатньо резервів. А по-друге, те, що наші кардіохірурги оперували Олексія мініінвазивним методом, через міжреберний розріз менше 10 см. А це менша травма, й тіло зазнає меншого стресу, менше страждає», – говорить Катерина Ревенко.


Пацієнт додає, що обирав для лікування «Добробут» саме через те, що в клініці коронарне шунтування проводять мініінвазивно: «Зізнаюся, боявся робити великий розріз грудини. До того ж, не хотів надовго втрачати працездатність, адже я приватний підприємець, у мене нема лікарняного. Мабуть, тому й затягнув – довго збирав інформацію. Але зрештою побачив ТВ-сюжет про те, що в "Добробуті" розвивається #мініінвазивна_хірургія_серця. Зацікавився, подзвонив. Так опинився тут».


Перед випискою Олексій уже почувався настільки добре, що навіть не хотів, щоб дружина приїжджала за ним до Києва, і збирався їхати в Хмельницький сам. «Лікарі сказали, що за два тижні можна повертатися до роботи. Нащо мені тоді нянька в дорозі?» – жартує Коваль. Але дружина все-таки приїхала – підтримати чоловіка і подякувати лікарям.

Для пацієнтів

bottom of page