top of page

Коронарне шунтування: у 73 роки – як 60-літній

Від операції на серці, коли Володимиру Зінченку з Київщини зробили мініінвазивне багатосудинне коронарне шунтування, минуло ще тільки 4 місяці. Але на контрольному обстеженні у Центрі кардіохірургії клініки «Добробут», де проводили втручання, він уже порадував і лікарів, і рідних: усі показники 73-річного чоловіка зараз – як у 60-літньої людини! І це при тому, що всього за кілька місяців до лікування Володимир Іванович не міг пройти без задишки і 100 метрів.

«Але якось терпів. А у вересні поїхав до дітей у Німеччину, і вже коли сідав в автобус їхати додому, стало зовсім не по собі. Донька не хотіла відпускати в дорогу, та я пообіцяв, що зразу в Києві піду до лікаря. Отак із корабля попав на бал», – жартує Володимир Зінченко. Проте тоді чоловіку було не до жартів: інвазивне обстеження судин серця – коронаровентрикулографія – показало, що коронарні артерії закриваються атеросклеротичними бляшками у трьох місцях. Причому в одному судина вже настільки звужена, що пропускає лише 10 % крові. У двох інших – тільки по 30 %. Це вже той стан, коли єдине, що може врятувати від інфаркту, тобто від загибелі клітин серцевого м’яза, – операція на серці, багатосудинне коронарне шунтування.


Володимир Іванович Зінченко, Київська область

«Коронарне шунтування вже роблять без розрізу грудини»

Необхідність робити багатосудинне коронарне шунтування налякала Володимира Івановича. «Я ледь не ввімкнув задню, але професор, який мене консультував, сказав, що ця операція на серці у нас уже робиться не через розріз грудини, а через міні-доступ між ребрами. І порадив піти в клініку “Добробут“ – чотири місяці тому в Україні такі втручання проводив тільки кардіохірург Олександр Бабляк, який працює в цій клініці», – згадує Зінченко. І з посмішкою розповідає про свою першу зустріч з Олександром Дмитровичем: «Я розпитав у нього все про операцію, а потім, кажу: “Так а хто буде робити оте все зі мною?“ Він відповідає: “У нас тут велика команда. А безпосередньо робитимуть ось ці руки“. І простягає мені долоні. “Ну тоді, можна, я потримаюся за ці руки?“ – спитав я».


Тепер Володимир Іванович часто говорить, що коли потиснув руку лікарю, відчув, що не так боїться. Діти, а всі три доньки Зінченка живуть у Німеччині, ще тільки летіли в Україну, і чоловіку, якому довелося самому чекати операції на серці, була дуже потрібна підтримка. «Я настільки вдячний Олександру Дмитровичу і за ті заспокійливі слова, і за врятоване серце, що тепер у мене серед документів, які завжди ношу із собою, лежить і фотографія, на якій ми разом із ним через місяць після виписки із лікарні. Кажу всім – то мій сердечний доктор, він має бути біля серця», – показує фото чоловік, поки чекає на результати контрольних обстежень, обов’язкових для всіх пацієнтів «Добробуту», яким робили багатосудинне коронарне шунтування.


Операція на серці: «Хто не ризикує, той не п’є шампанське»

Операція на серці в Зінченка мала відмінний результат. «У чоловіка настільки хороші показники, і серце працює настільки добре, що ми дозволили йому вести максимально повноцінне життя. Він у свої 73 роки пройшов усі наші контрольні тести, як 60-літня людина. Можна навіть говорити про те, що проведене нашими кардіохірургами #мініінвазивне_коронарне_шунтування омолодило пацієнта. І це доведено результатами обстеження», – розказує Катерина Ревенко, кардіолог Центру кардіохірургічної допомоги «Добробуту».


«Лікарі сказали, що мені навіть у баню можна. І чарчину за здоров’я теж можна. На днях піду на ювілей до друга, то вже без страху підніму келих шампанського. Бачите, не обманюють, коли кажуть: хто не ризикує, той не п’є шампанського. Я он ризикнув і не відмовився від операції на серці, тепер із чистою совістю можу випити вина», – радіє добрим результатам Володимир Іванович.

Для пацієнтів

bottom of page