top of page

Коронарне шунтування мініінвазивним методом: план перших 5 днів лікування


«Попереджений – значить, озброєний», – це прислів’я актуальне не тільки в повсякденному житті. Для лікування, особливо якщо мова йде про кардіохірургію, такий зважений підхід теж надзвичайно важливий. Коли людина знає, що з нею відбуватиметься і чого їй чекати, тоді процес відновлення після операції стає усвідомленим, продуманим, більш оптимізованим, а відтак і набагато ефективнішим.

Щоб допомогти пацієнту, якого чекає #коронарне_шунтування мініінвазивним методом, краще підготуватися до операції та подальшої реабілітації, роз'яснюємо план перших 5 днів лікування.


Отже, ви готуєтеся до операції на відкритому серці, яка буде проведене мініінвазивним методом. В англомовному середовищі мініінвазивне коронарне шунтування прийнято називати абревіатурою MICS CABG. Від звичайної операції коронарного шунтування це втручання відрізняється тим, що хірург зробить розріз між ребрами зліва, а не розріже вашу грудну кістку (грудину).


Що відбуватиметься з вами далі, у перші години та дні після операції?


День операції. Після операції ви перебуватимете у відділенні інтенсивної терапії, де проводиться лікування та цілодобовий моніторинг за пацієнтами. Монітори фіксують ритм серця та артеріальний тиск, а також частоту дихання і насичення капілярної крові киснем.


Ви проснетесь та прийдете до свідомості через кілька годин. У трахеї у вас буде стояти інтубаційна трубка, через яку підтримується функція легень. Деякий час ваші дихальні м`язи будуть ще слабкими, і тому ви не зможете самостійно та повноцінно дихати без підтримки. Говорити ви не зможете, медперсонал відділення, враховуючи це, буде ставити вам прості запитання, на які можна відповісти, киваючи головою.


Більшість пацієнтів відчувають сильну спрагу. Ви зможете випити невелику кількість води відразу після того, як заберуть інтубаційну трубку. Велика кількість води, випита за один раз, може викликати у вас нудоту або блювання, тому об`єм разової дози буде обмеженим.


Після того як інтубаційну тубку заберуть, ви будете дихати самостійно. Для оптимального насичення вашої крові киснем, буде подаватися потік кисню через назальний катетер або дихальну маску, вдягнуту на обличчя.


У ділянці розрізу між ребрами будете стояти невелика дренажна трубка, її поставлять на завершальному етапі операції для контролю відтоку ексудату (рідини, яка збирається в місці операційної рани). Дренажна трубка буде залишатися, поки ви знаходитесь у відділені інтенсивної терапії; при переводі в кардіохірургічне відділення її видалять.


На правій чи лівій руці в ділянці зап`ястя буде стояти катетер у променевій артерії: до нього підключають датчик монітору для прямого вимірювання артеріального тиску. Ще один катетер буде в ділянці шиї. Це центральний венозний катетер в яремній вені, який фіксується до шкіри. Він має три просвіти і потрібний для контролю роботи серця та внутрішньовенного введення препаратів за призначенням лікаря.


Також стоятиме сечовий катетер, який використовують для контролю за сечовиділенням і видаляють при переводі в кардіохірургічне відділення.


Вам можна рухатися в ліжку, але щоб рухи були безпечними і не втомлювали, вам допоможе середній медичний персонал. Вони розкажуть, як сідати в ліжку або на стілець, допомагатимуть ставати біля ліжка і робити кілька кроків.


Уже з першої доби важливим є проведення дихальної гімнастики для забезпечення адекватного самостійного дихання. Її роблять або самостійно за допомогою глибокого дихання, або за допомогою дихального тренажера. Біль, що може з`являтися під час глибокого вдиху, носить різний характер та інтенсивність у кожного пацієнта, інколи породжуючи страх глибоко вдихнути в подальшому. Під час глибокого вдиху легеня більше розправляється, завдяки чому забезпечується краще насичення крові киснем.


Протягом усієї госпіталізації ви постійно будете отримувати знеболюючі препарати, які суттєво полегшують стан, але поріг болю та чутливість до дози препарату в кожного пацієнта різна; індивідуально лікар розпише знеболюючий препарат або їх комбінацію.


Якщо вас щось турбуватиме, ви щось не зрозумієте або вам треба ще раз показати, як робити гімнастику, ви можете звернутися за допомогою до медичної сестри.


Перший день у кардіохірургічному відділенні. Вас переведуть у відділення, де відбуватиметься процес вашого подальшого одужання та етап ранньої реабілітації. Тепер ви вчитесь самостійності і можете перебувати в палаті разом із рідними, але залишаєтесь під наглядом медперсоналу.


Операція на серці, проведена через невеликий розріз між ребрами, дозволяє вільно рухатись без обмежень по палаті, виходити в коридор, самостійно користуватися ванною кімнатою, а також займати будь-яке положення в ліжку для відпочинку та сну (за допомогою пульта керування ліжко легко підлаштувати під ваші потреби).


Протягом цієї доби ваші серцеві показники будуть моніторуватися майже постійно. Дані монітору, що знаходиться в палаті, передаються на центральну станцію, яка цілодобово ввімкнена і знаходиться під постійним наглядом медичної сестри. Система так налаштована, що коли ваші дані не відповідають нормі або виходять за межі терапевтичних значень, спрацьовує система сповіщення; це забезпечує дистанційний контроль та цілодобову безпеку пацієнта в палаті. Крім того, у будь-який час ви можете викликати медсестру за допомогою спеціальної кнопки на пульті керування ліжком.


Ви продовжуєте отримувати лікування, призначене вам лікарем, більшість препаратів ще вводиться внутрішньовенно. Вам уже дозволено самостійно вставати з ліжка та вільно рухатись по палаті під наглядом медперсоналу та родичів.


Для відновлення сил та поповнення енергетичних запасів ви отримуватимете у фіксовані години триразове харчування, збалансоване у відповідності до вашого основного захворювання. Їжу вам приноситимуть у палату. Після операції ви можете відчувати зниження апетиту та викривлення смакових властивостей, або, навпаки, напади голоду. Головне, пам`ятати, що це тимчасові явища у вашому організмі. Їжте, не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу, залишаючись із відчуттям невеликого голоду: переїдання погіршить ваше самопочуття.


Протягом першого дня в кардіохірургії ви ще потребуватимете більше кисню, ніж є у приміщенні, тому під час відпочинку або сну користуватиметеся назальним катетером чи дихальною маскою Перші дні після операції підсилюється потовиділення, інтенсивність якого визначається індивідуально; це нормальна реакція організму в післяопераційному періоді. Щоб ви почувалися комфортно, постільна та натільна білизна замінюватимуться щодня або частіше за потреби.


Другий-четвертий дні в кардіохірургічному відділенні моніторинг ваших показників займає вже менше часу, але ви ще можете носити мобільний монітор невеликого розміру, що не обмежує ваші рухи. Прилад зчитує вашу електрокардіокардіограму та передає дані на центральну станцію. За необхідності на час сну він може підключатись до стаціонарного монітору.


Три-чотири рази на день вам вимірюватимуть артеріальний тиск, частоту серцевих скорочень та сатурацію (насичення капілярної крові киснем); один чи два рази можуть брати аналізи за призначенням лікаря. На четвертий день після операції зроблять рентген грудної клітки.


Більшість препаратів у ці дні приймаються перорально, що максимально прийнятно і для домашнього режиму в майбутньому. Утім, у вас ще залишатиметься на шиї центральний венозний катетер для внутрішньовенного введення препаратів за призначенням лікаря; його видалять у день виписки.


Під час рухів ще може виникати біль, але частота та інтенсивність будуть суттєво нижчими, тому зменшиться кількість знеболюючих. Рухатися вже можна не тільки в межах відділення – не бійтеся виходити на короткі 15-хвилинні прогулянки на свіжому повітрі у супроводі медперсоналу або рідних.


З кожним днем ви проходитиме все більшу відстань за той самий час. Медичні сестри будуть занотовувати кількість метрів, які ви пройшли за шість хвилин, а також частоту серцевих скорочень, артеріальний тиск, частоту дихання та сатурацію. Визначення дистанції, пройденої за шість хвилин, – найлегший із функціональних тестів серцево-дихальної системи, який ви потім легко зможете робити самостійно вдома. Ознак серцевої недостатності немає, якщо ви можете пройти за вказаний час 550 метрів і більше.


П’ята доба після операції. Більшість пацієнтів цього дня вже виписуються зі стаціонару. Перед тим як ви поїдете додому, вам дадуть рекомендації стосовно прийому препаратів, особливостей харчування та поведінки після операції на серці на етапі вашої особистої реабілітації.



Варто знати, що планування виписки починається ще на початку лікування. Це може здатися поспішним рішенням, але виписка є як вашою, так і нашою кінцевою метою госпіталізації, тому ми відразу фокусуємося на цьому етапі лікування. План виписки обговорюватиметься з вами та вашими рідними, а дата визначатиметься з урахуванням усіх ваших потреб.


Пацієнти, які перенесли операцію з мінінвазивного доступу, можуть керувати автомобілем приблизно через два тижні (обмеження пов`язане більше із прийомом знеболюючих препаратів, ніж зі станом післяопераційної рани). Тому не бажано, щоб ви сідали за кермо, повертаючись додому із клініки.


Багатьох пацієнтів цікавить також, коли можна вийти на роботу. Усе індивідуально, але зазвичай це четвертий-шостий тижні після операції.


Після виписки зі стаціонару. Досвід показує, що нерідко пацієнти, виходячи з-під цілодобового нагляду лікарів і залишаючись наодинці зі своїми страхами, невизначеністю та старими згубними звичками, звертають зі шляху одужання. Щоб уникнути цього, ми радимо як пацієнтам, так і їхнім рідним записатися на спеціальні групові заняття, які проводитимуть медсестри та лікарі нашої команди. Навчання пацієнтів – якщо не головна, то одна з найбільш важливих частин нашої роботи. Щодня спілкуючись із пацієнтами, ми добре розуміємо, що хвилює людей, яким потрібна чи вже проведена #операція_на_серці. Тому ми й створили спеціальний буклет, щоб переконатися, що у вас та ваших рідних є вся інформація, необхідна для прийняття зваженого рішення і початку нової сторінки вашого життя.


Пам’ятайте: одужання – процес, який вимагає зусиль над собою. І він не закінчується з випискою. Здоров’я – це не приз, який ми отримуємо раз і назавжди, зробивши операцію; це мета, до якої треба прагнути постійно.


Мініінвазивне коронарне шунтування й операція через розріз грудини:

головні відмінності процесу відновлення


Якщо вам зробили операцію мініінвазивним методом, ви...

  • ...вставатимете з ліжка і ходитимете на невеликі відстані вже в перші 12 годин після втручання.

  • ...зможете поїхати додому раніше – на четверту-п’яту добу після операції.

  • ...не будете змушені берегти свою грудну кістку, тому не матимете будь-яких значних обмежень фізичної активності. Однак у якості запобіжного заходу ми рекомендуємо не піднімати нічого важчого 4,5 кілограма протягом перших двох-трьох тижнів. Орієнтуйтесь на біль та дискомфорт: зупиняйте фізичну активність, якщо рух спричиняє різкий або сильний біль у місці операційної рани.

  • ...зможете повернутися на роботу через чотири-шість тижнів.

  • ...зможете керувати автомобілем приблизно через два тижні після операції.


Якщо у вас виникли запитання або якісь сумніви, звертайтеся до нас за електронною адресою: dobrobutcardio@gmail.com

Для пацієнтів

bottom of page