top of page

Смертність від серцево-судинних захворювань

В Україні крайнє висока смертність від серцево-судинних захворювань. Подібні діаграми бачу більше 10 років. Роки йдуть, а червона пляма з України не злазить. Атеросклероз судин серця та голови є основною причиною захворювань, які формують цю пляму.

В плані вирішення цієї проблеми ми не є унікальні. Шлях вже є пройдений іншими країнами. Більш того, на їхньому досвіді вже перевірено, що працює, а що - ні. Достатньо пролистати 160 сторінок аналізу WHO (Всесвітньої організації здоров'я), щоб зрозуміти, що саме по собі збільшення кількості операцій на серці або збільшення стентів або збільшення закупівель антихолестеринових препаратів - не забере з України червону пляму. Ми, кардіохірурги та ангіохірурги, маємо відношення тільки до напрямку "high risk strategy", де ми ефективно навчилися зменшувати смертність (в тих, хто доїде до операційного столу вчасно).

А скільки людей попадає в групу high risk - залежить від комплексу заходів, який виходить не тільки за межі впливу кардіохірургів, але і за межі системи охорони здоров'я. Іншими словами - попередження і контроль факторів ризику, prevention and control of risk factors.

За останні роки було декілька серцево-судинних програм, які зробили свій внесок в розвиток кардіохірургії (high risk strategy), і її стан суттєво відрізняється від 90-х років. А що треба зробити, щоб вивести попередження захворювань (prevention and control) на державний рівень?

В матеріалах WHO доведено, що інвестиція в боротьбу з усіма (а не вибраними) факторами ризику серцево-судинних захворювань є більш ефективна в зменшенні смертності та більш заощадлива в плані фінансів, ніж розвиток будь-якого одного напрямку. Всі напрямки перечислені нижче. Тобто, якщо ми дійсно хочемо забрати червону пляму з України, значить, нам, відповідно до рекомендацій, треба зробити кроки у всіх рекомендованих напрямках.

На горизонті реформ української медицини однозначно проходить якийсь рух. Позиція спеціалістів має бути скерована не на сприяння чи обструкцію конкретним політичним силам, а на контроль того, щоб задекларовані цілі реформ хоча би теоретично могли би привести до задекларованих очікуваних результатів.

Для пацієнтів

bottom of page