top of page

Що кардіохірург може додати до кардіореабілітації?

Кардіореабілітація - це не тільки відновлення пацієнтів після інфаркту, стентування чи шунтування. Кардіореабілітація - це усунення факторів, які приводять суспільство до всіх цих проблем. Наприклад: 1) перестань курити, 2) не їж цукор, 3) регулярно навантажуй себе фізично (exercise) - і твій ризик отримати інфаркт зменшиться в 10 раз.

Наша свідомість і наш спосіб життя визначає наше майбутнє.

Про це говорили на "Практичний курс з серцево-судинної реабілітації від Європейської Асоціації з профілактичної кардіології (EAPC)”

В країні, де 70% людей помирає від серцево-судинних захворювань, що є найбільшим показником в Європі, немає більш важливішої проблеми, ніж кардіореабілітація.

Що кардіохірург може додати до кардіореабілітації? В першу чергу - це мініінвазивна кардіохірургія. Реабілітація проходить швидше та ефективніше.

Один з слайдів мого виступу:

Як змінюєтся обличчя кардіохірургії, якщо коронарне шунтування, - операція, яка є найчастішою операцією на серці, - стає мініінвазивною.

Ми проаналізували всі наші операції на “відкритому серці” з початку 2017 в "Добробуті", трохи більше року.

До липня місяця, мініінвазивна кардіохірургія складала не більше 15%, не дивлячись на те, що ми впровадили всі відомі мініінвазивні операції на серці, які виконувалися різними міжнародними експертами мініінвазивної кардіохірургії.

З липня 2017 року всі операції коронарного шунтування (чи аорто-коронарного шунтування, як дехто називає цю операцію) ми також виконуємо мініінвазивно. Відсоток мініінвазивних операцій вже є більше 70% від всіх операцій на серці. Всі ізольовані операції на серці, в першу чергу - багатосудинне коронарне шунтування, оперуютсья мінінівазивно!

Пів-року тому, наше твердження на Конгресі Кардіологів України про завершення ери серединної стернотомії (вертикальний 25см розріз посередині грудної клітки) в кардіохірургії сприймалося колегами кардіохірургами як щось нереальне. Пару місяців, і 129 операцій (70% від всіх операцій на серці) ми провели без серединної стернотомії з летальністю 0%. Такою є сьогоднішня реальність. Все змінюється швидко. Благо, є доступ до відкритої інформації.

Заяви всіх провідних кардіохірургічних клінік країни про те, що і на їхніх базах також проводяться мініінвазивні кардіохіругічні операції, навіть, якщо це пара % від всіх операцій, - це також сьогоднішня реальність і тренд, який не спинити. І визнання того, що вже неможливо заперечити. Того, що, “мініінвазивна кардіохірургія - це майбутнє”!

PS. Поміж іншим, це все назви наших постів протягом року )))

Tags:

мініінвазивна кардіохірургія

Для пацієнтів

bottom of page