top of page

Кардіохірургія повинна бути "PATIENT-FRIENDLY"

Якою буде кардіохірургія майбутнього? Я впевнений, що "PATIENT - FRIENDLY!" Це стосується і умов перебування, і психологічної підтримки, і вибору оптимальної операції, і т.д.

25 років тому в медінституті нас навіть жартома вчили: "Великий хірург - великий розріз". Фактично, це була правда - заслужений лікар мав право на комфортні для себе умови операції і мав монополію на вибір методу лікування чи методу операції.

Парадигма змінилася. Кожна операція повинна бути орієнтованою на пацієнта. Не секрет, що деякі операції можна зробити через менший розріз. Так, для цього потрібні знання і навики, щоб результат не гірший, а кращий. Але, повороту назад немає. Якщо у когось сумніви, то дайте відповідь на питання: "Чи досягла би стоматологія сьогоднішнього розвитку, якби вона не була "PATIENT - FRIENDLY"?

P.S. Сьогоднішня операція на серці. Мініторакотомія (маленький отвір збоку в грудній клітці). Рубець, як згадку про операцію, буде бачити тільки пацієнтка. Хіба зусилля лікарів не вартують цього? #бабляк_кардіохірургія

Для пацієнтів

bottom of page