top of page

Як правильно дихати після операції?

Вдих чи видих - що важливіше після операції?

Операція на серці триває декілька годин. Пацієнт перебуває в лежачому положенні на спині. Якими би сучасними не були апарати штучного дихання, легені людини в умовах штучної вентиляції краще розправляються в передніх відділах та дещо гірше - в задніх відділах. Чим довше лежить пацієнт, тим гірше вентилюються задні відділи легень і повітря з них повністю виходить. Виникають так звані "ателектази" - безповітряні зони легені. Кров, яка проходить через такі зони, не збагачується киснем. Пацієнт є залежним від кисневої маски, а значить, прив'язаним до ліжка. Розправити безповітряні зони легені можна тільки шляхом глибокого вдиху.

Дихальний тренажер - проста річ, однак вчить правильно робити глибокий вдих. Є декілька кульок, які піднімаються по черзі в залежності від величини вдиху. Вдих має бути глибоким і тривалим. Чим довше кульки залишаються піднятими, тим більше шансів, що більше альвеол (найменшні та найдистальніші повітряні мішочки легені) розправляться.

Отже, глибокий вдих (а не видих через трубочку у воду чи інші види дихальних вправ з видихом) є основою для швидкого відновлення функції легень. Глибокий вдих пацієнт може зробити тільки при відсутності болю або страху за післяопераційну рану. Пацієнти після мініінвазивних операцій на серці, зокрема - після мініінвазивного коронарного шунтування, не мають розрізу грудини (кістки), не мають страху зрушити кістку, яка зростається 1,5-2 місяці. Ця дрібниця, на перший погляд, є зовсім не дрібницею для комфорту пацієнта після операції та швидкого відновлення.

На відео: 5-ий день після операції. Не кожний дорослий чоловік здатен підняти та втримати всі три кульки так довго. Для нас, стало несподіванкою також і те, наскільки швидко ми відновилися після операції. оскільки приїхали на операцію машиною швидкої допомоги після декількох тижнів лежачого стану з постійними рецидивами стенокардії. А на 5 п/о день ми вчимо інших пацієнтів "Як потрібно дихати після операції на серці?".

Всім гарного дня!

Для пацієнтів

bottom of page