top of page

Чому ми оперуємо мініінвазивно? І як все почалося?

Всього в світі роблять 1 000 000 операцій багатосудинного коронарного шунтування в рік. 99,95% операцій багатосудинного коронарного шунтування проводяться через розріз грудини. 0,05% операцій - проводяться через розріз між ребрами. Це всього лише 2000 операцій в світі в рік. З них, 200 - зроблено в Україні. Made in Ukraine!

5 фактів про мініінвазивне коронарне шунтування:

Взагалі-то, операція на серці - не прогулянка. Тим більше, - мініінвазивна операція, коли треба зробити все те саме, але, через розріз в 5 разів менший. Найголовніше, треба розуміти, для чого ми це робимо? Ну, і цікаво - з чого все почалося? Розкладу по пунктах:

1) Так сталося, що ми опинилися в приватній клініці. До цього часу, наша команда працювала в державній клініці та мала досвід найрізноманітніших мініінвазивних операцій на серці у дітей та дорослих - від пластики мітрального клапана та вроджених вад серця до протезування аортального клапана. Робили їх час від часу, якщо хтось з пацієнтів був обізнаний та наполягав на мінірозрізі. Не було часу навіть на детальний аналіз переваг. Очевидно, що вони були. Але особливої уваги цим перевагам ми не надавали. Роботи було багато. Одного року я особисто зробив 420 операцій на серці. Якщо врахувати, що операція на серці триває від 2,5 до 6 годин, а мініінвазивна операція забирає ще більше часу та фізичних сил хірурга, зрозуміло, що було не до того.

2) Час змін. Операції стали дорожчими, звісно - їх стало менше. З'явився час для роздумів та аналізу. А що ще робити хірургу, новоспеченому доктору медичних наук, оперативна активність якого впала в 4 рази. Весь наш досвід успішних найскладніших операцій на серці виявився слабким фактором в порівнянні з цінником операцій. Та і лікарня, куди ми прийшли, не мала жодної асоціації з провідною кардіологією, не те що - з кардіохірургією. З точки зору інвесторів та керівників клініки, взяти на роботу команду кардіохірургії - був експеримент. Але це був початок.

3) Аналіз. Часто-густо, для митців - усамітнення ставало плідним періодом для творчості. До вільного часу додавався фокус на проблему. Так і у нас. Спочатку ми продовжували робити мініінвазивні операції на клапанах серця. Але їхню цінність ми не розуміли. Вважали, що це не більш, ніж косметика. При тому, що у нас був досвід проведення більшості відомих мініінвазивних операцій, ми зробили їх всього 14 зі 100. В медичній науці немає чітких маркерів, щоб об'єктивно оцінити хірургічну травму від більшого чи меншого розрізу. Проте, хірург з команди звернув увагу, що в психологічному плані мінірозріз мав неабияке значення для пацієнта в післяопераційному періоді. При наявності альтернативи пацієнти одностайно вибирали менший розріз (при мініінвазивних операціях розріз менший в 4 рази). В ці перші пів-року роботи в лікарні ми чітко вирішили для себе, що розріз має значення, і будь-яка операція на серці, яка може бути зроблена мініінвазивно, повинна бути в цілях пацієнта зроблена саме так.

4) Передісторія! Отже, чому всього лише 14 зі 100 перших операцій на серці в новій клініці ми зробили через мінірозріз? Тому, що найуживаніша операція на серці - багатосудинне коронарне шунтування в цілому світі за рідкими виключеннями мініінвазивно не проводилася. Не дивлячись на те, що перші спроби мініінвазивного багатосудинного коронарного шунтування були здійснені ще в 1998 році американськими та німецькими кардіохірургами, технології виявилися настільки складними, що не допомогла і робототехніка. Операції тривали більше 6 годин, навчальна крива хірурга вимірювалася сотнями пацієнтів, але найголовніше - була селекція пацієнтів. Треба було приймати рішення до операції, у якого пацієнта за цією технологією можна зробити мініінвазивну операцію, а якого - неможливо. Нагадаю, чим більше складних рішень потрібно приймати лікарю в ході лікування пацієнта, тим більше шансів якихось невдач. З початку 2000-их років ентузіазм хірургів до цих операцій пропав, частково і через те, що з'явилися мода на коронарне шунтування на працюючому серці. За мінірозріз переважна більшість хірургів забули на десятиліття.

5) Квантовий стрибок! Найбільші відчайдухи продовжували спроби. Кардіохірургу McGinn вдавалося провести мініінвазивне у кожного другого пацієнта починаючи з 2005. Операція так і отримала назву: "метод McGinn", оскільки лише пару хірургів могли його повторити. "Невже немає простішого способу виконання цієї операції?" - це питання було в наших головах. Не забувайте! - у нас був час та натхнення. Але найголовніше - у нас був досвід різних мініінвазивних кардіохірургічних операцій, досвід, якого не було в хірургів в 1998 році. Наклавши одне на друге ми добилися того, чого очікували - зробили складне простим. З першої проведеної нами операції мініінвазивного коронарного шунтування нам стало зрозуміло, що цю операцію можна зробити кожному, що ця операція стане нашою рутинною операцією в лікуванні ішемічної хвороби серця. 100 зі 100 операцій коронарного шунтування ми проводимо мініінвазивно.

6) Ми стали цікавими світу. Виступи на WSCTS 2018, Athens Crossroad 2018 & ISMICS Workshop - позаду, попереду - AATS 2019, ISMICS 2019, EACTS 2019, MITACS 2019. До нас хочуть приїхати на навчання. Нас запитують, яким чином ми робимо етапи наших операцій, як нам вдається зробити експозицію коронарних артерій, летальність 0% і т.д. Все буде, хлопці! Цю операцію ми не зробили для себе, і назва їй - не "метод автора", а TCRAT - Total Coronary Revascularization via left Anterior miniThoracotomy. Слідкуйте за нами!

Всім гарної неділі!

Для пацієнтів

bottom of page