top of page

Клапан серця за ціною BMW

В гонитві за технологіями не треба забувати про здоровий глузд. Наприклад, "ТАВІ" - модне сьогодні слово, бо чую його від кожного четвертого пацієнта, якому потрібна заміна аортального клапана серця. (TAVI - transcatheter aortic valve implantation) Фактично, мова йде про клапани, які складаються, як стенти, доставляються до серця в катетерах в складеному стані, а потім розправляються в позиції зіпсованого клапана пацієнта.

Компанії-виробники, які вбухали в розробку цих клапанів біліони доларів, вже повернули собі всі інвестиції. Кількість імплантацій в світі доходить до 1 мільйона проведених процедур. Імплантують здебільшого літнім людям або у випадках підвищеного ризику "відкритої" хірургії. ТАВІ - менш травматична процедура, ніж "відкрита" хірургія. Тому, у пацієнтів крайнє виснажених або у пацієнтів поза 90 років з'явилися нові можливості та шанси на покращення якості життя. Але у кожної технології є свої обмеження - для ТАВІ, - це різні ускладнення щонайменше у 10% випадків. Тому, в рекомендаціях прописано використовувати ТАВІ тільки у випадках, якщо ризик "відкритої" хірургії перевищує 4-10%.

Тепер про цікавіше.

Моделей ТАВІ повно. Чому їх так багато, моделей цих транскатетерних клапанів?

Так от!

  • це вигідно - бути розробником та виробником клапана. Собівартість клапана - до 1000 доларів, а ціна на ринку - від 15000 до 40000 доларів. Придумай дизайн свого клапана, пройди необхідні випробування безпеки і йди на медичний ринок воювати за місце під сонцем;

  • клапани не є ідеальні, будь-яка наступна модель випускається з метою усунути недоліки попередньої, а недоліків вистачає. Це як навчальна крива хірурга, чим більше досвід, тим більше шансів на вдале завершення операції не дивлячись на сюрпризи та індивідуальні особливості пацієнта. Для транскатетерних клапанів - це навчальна крива технології. Наприклад, манжетка клапана повинна адаптуватися до кільця клапана пацієнта, але всі клапани різні, та ще й клапан пацієнта при цьому залишається в кільці - щонайменше, в 5% випадків щільного прилягання немає і кров тече повз клапан;

  • хірургія клапанів - завжди була полем діяльності хірурга, лікар іншої спеціальності не міг лікувати ваду клапана без хірурга. Якщо потрібна була корекція клапана, потрібно було відправляти пацієнта до хірурга. Але з'явилися технології і ера монополії хірурга на протезування клапана серця закінчилася. Відкрию "секрет": кардіологів у світі в десятки разів більше, ніж кардіохірургів. "Круто", - подумали виробники транскатетерних клапанів і почали мануфактуру та війну за "уми" лікарів. Тим більше, від лікаря потрібно лише доставити клапан в серце і не прогадати з позицією.

Додаю відео "ТАВІ", але не імплантації ТАВІ, а експлантації - тобто видалення транскатетерного клапана і заміна його на біологічний клапан. Чому? Тому що пацієнт почував себе після ТАВІ гірше ніж до корекції. Але технологія не винувата. Глиби кальцію не дозволяли клапану щільно прилягати до кільця, і зворотній потік крові повз клапан ТАВІ додавав суттєвого навантаження на серце.

Тому, ще раз про важливе. Станом на сьогодні, найкращі технології імплантації ТАВІ викликають проблеми та ускладнення щонайменше у 10% пацієнтів. І байдуже, що ціна цього задоволення 40 тис. доларів. Є об'єктивні чинники, які неможливо обійти всліпу.

Не так довго потрібно було часу медичній світовій спільноті, щоб осмислити цей процес і рекомендувати імлпантацію ТАВІ лише після розгляду командами, які складаються з кардіологів та кардіохірургів. А в деяких країнах, як от у Німеччині, імплантація ТАВІ заборонена, якщо у госпіталі немає наявної кардіохірургічної команди.

Вертаємося у свої городи. Є різні протези для хірургічної заміни клапанів серця - механічні та біологічні клапани серця вартістю від 400 до 2000 доларів та транскатетерні клапани (ТАВІ) вартістю 40 000 доларів. Але не треба плутати ринок з медициною, дорожче - це не завжди те, що потрібно конкретному пацієнту. Варіант ТАВІ за 40 тис. доларів розглядають не ті, кому вони показані, а ті, хто можуть собі його купити. Дорожче - значить краще, ну і без розрізу, менш боляче і т.д.

Порада, перед тим як всовувати собі таку штуку за вартістю BMW:

1) запитайте альтернативну думку, а то і дві - не зашкодить;

2) запитайте, який ризик у вас "відкритої" хірургії, будь-то мініінвазивної чи класичної; якщо менше 4% - ідіть на хірургію, ризиків неприємностей у вас буде в два, а то і в десять разів менше ніж з ТАВІ;

3) будь-то в Україні чи за кордоном, не плутайте спеціаліста-професіонала з продавцем-професіоналом.

Для пацієнтів

bottom of page