top of page

Звідки беруться інсульти?

"Шляк трафить" - вдарить параліч, іншими словами, а фактично - інсульт. Найчастіше причина великих інсультів - ішемічна - закупорка судин, які кровопостачають головний мозок. Тромб, який утворився в серці або судинах, відривається і з током крові попадає в судини голови і перекриває просвіт.

Головний мозок є дуже чутливим до нестачі кровопостачання. Втрати свідомості є одним з проявів короткочасного зниження кровопостачання. Наприклад, людина різко встала з ліжка і в очах в неї потемніло. За секундний час тиск крові в голові знизився зі 120 до 80 мм.рт.ст., а головний мозок вже нам сигналізує, що йому мало крові. Включаються компенсаторні механізми, судини звужуються і тиск вирівнюється, в очах світлішає.

Якщо кровопостачання крові в головний мозок переривається на декілька хвилин, настають незворотні зміни у вигляді інсульта. Частина мозку, в якій немає кровотоку, перестає працювати. Якщо перекривається велика судина, настає параліч правої або лівої половини тіла. Частіше, невеликий кровотік за місцем перекриття все-таки зберігається внаслідок перетоків з інших судин головного мозку. що дає можливості для лікування і шанси на реабілітацію.

Отже, якщо у Вас трапився інсульт, але пройшло відновлення - Ви щасливий! Чи надовго?Наступним кроком має бути якнайшвидше виявлення причини інсульту, оскільки він може повторитися.

Найчастіші місця, які потрібно обстежети на предмет тромбів є сонні артерії і серце.

У серці тромби виникають найчастіше при порушеннях ритму. Ехокардіографія та черезстравохідна ехокардіографія є тими методами, які виявляють тромби в порожнинах серця. Не всі тромби потрібно видаляти, деякі можна лікувати кроворозріджуючими засобами. Не всі тромби, на щастя, відриваються. Деякі сидять тихенько і чекають свого часу, але від цього, вони не є менш небезпечними.

На відео - тромб, який сидів у вушку серця і був готовий десь полетіти. На щастя, пацієнт, який не дуже турбувався про свої порушення ритму, змушений був робити операцію на мітральному клапані. Черезстравохідна ехокардіографія, яка проводиться під час кожної мініінвазивної операції на серці. допомогла виявити тромб у вушку лівого передсердя. Під час операції ми його забрали. Зверніть увагу, наскільки легко він відірвався від стінки серця під час того, як його "пилесосили" вакуумним відсмоктувачем - в цьому їхня небезпека.

Висновок: не нехтуйте порушеннями ритму, які тривають більше 48 годин.

Для пацієнтів

bottom of page