top of page

Медицина - не спорт!

Уявіть спортсмена на старті. Команди: на старт! приготуватися! марш! Професійне життя таке саме, але секунди йдуть місяцями і роками.

На старт! - це мотивація. Вчишся, працюєш, освоюєш нові методики, збираєш все, що є кращого в твоїй спеціальності. Спочатку надихаєшся тим, що ти це можеш зробити сам. Потім - тим, що це можна зробити легко, буденно, нескладно. Потім - результатами операцій, які трансформуються в швидке одужання пацієнтів. А далі приходять в голову різні думки, які не дають спокою. Якщо можна зробити деякі операції на серці мініінвазивно (інколи - дуже складні і технічно вибагливі операції - як от, пластика мітрального клапана), то чому інші операції, - наприклад, коронарне шунтування, - досі проводиться через розріз грудини. Чи насправді це неможливо або небезпечно - нашити декілька коронарних шунтів мініінвазивно? Адже інші операції на серці, технічно складніші, вже 20 років проводяться мініінвазивно і в деяких провідних центрах стали щоденною рутиною. Ці думки не дають спокою. Одним словом, ти вже не сам, ти - з ними (думками). Це мотивація.

Приготуватися! - це підготовка, процес йде місяцями, роками. Конгреси, клініки, youtube, особисті розмови - відповідаєш для себе на основне питання - чи можливо і чи безпечно? Якщо в твоїх руках ризик операції на серці 0,5% за останні 6 років, то безпека пацієнта для тебе - це все. Безпека набувається роками. Набувається паралельно з досвідом самих різних успішних мініінвазивних операцій. Набувається паралельно з досвідом кардіохірургічної команди, паралельно з освоєнням всіх тих технологій, які мають зробити нову операцію легкою, буденною, нескладною. В кінці шляху - всі готові. Підготовка.

Марш! - це поштовх. Немає секундоміру і команд. Є готовність всіх. Операція проведена в думках сотні разів. Але наскільки вона буде легкою для пацієнта в наших руках? Йде мова не про життя і смерть, як дехто може подумати. Найбільша загроза для пацієнта - ще один додатковий розріз на грудній клітці, якщо операцію не вдасться провести за планом. І все таки, медицина - консервативна штука. Якщо один шлях є проторений, а інший - невідомий. Яким привабливим невідомий шлях би не був в планах, а йти ним не хочеться ні пацієнту, ні хірургу. І нічого нового би не ставалося в медицині і не відкривалося, якби люди були всі однакові і з одного конструктура складені. Але людський організм, зокрема, серцево-судинна система - не проста система трубок і насоса, все індивідуально і неповторно. І поступає пацієнт, якому операцію робити треба, але операція звичним методом - ризик зашкалює. І тут від тебе залежить, чи готовий ти застосувати свій омріяний в думках метод, роками підготовлений, щоб дати шанс там, де іншого немає. Так, готовність - за тобою. Але поштовх - це вибір пацієнта. Це рішення пацієнта, який знає, що він перший, має вибір, але вірить хірургу. Це - реальний поштовх! Успішна операція - це командна робота пацієнта та лікарів.

Цей шлях - на старт! приготуватися! марш! - проходиться в медицині часто. Будь-то - молодий хірург освоює обов'язкові методики, чи лікар-реаніматолог залишається на ніч з тяжким пацієнтом. Але на відміну від спорту, медицина - це не змагання між учасниками, хто кращий чи швидший, це війна з захворюваннями. Якщо є мотивація і підготовка, ти - готовий до поштовху, марш!

Для пацієнтів

bottom of page