top of page

Операція успішна! А що далі?

Час біжить швидко, інколи швидше ніж ти очікуєш. Цікаво, що сам закрутив карусель, а звикнути до темпу не можеш. 3-ій день після операції, не найпростшої для кардіохірурга, пацієнти ходять по коридору, а, думками вже дома. Зайшли до свого доктора кардіохірурга, щоб потиснути руку, бо їдуть додому на вихідних, і до понеділка (6-ий день після операції) чекати не будуть. От така бліц-історія. Але так з захопленням чоловік говорив про те, як його виходжували, що я записав відео. Всі ці маленькі підтримки під час лікування допомагають пацієнтам повірити в те, що ти вже не хворий і тебе чекає життя.

Суть у тому, що часи змінюються швидше, ніж стереотипи. Прийняти пацієнта на 5-ий день після операції в кардіологічний санаторій вважається виключенням з правил, часто, просто чимось неможливим. А поїхати до дому, під нагляд дружини чи чоловіка, цілком нормальним. І варіант поїхати додому є цілком незлим, часто найбільш швидким способом повернутися до звичного способу життя після операції. Але є дві проблеми, якими не можна нехтувати. Перша, це те, що в 5% випадках у пацієнтів просто немає родичів, хто може допомогти їм у побуті перші два тижні після операції для адаптації. Друга, це те, що 5 днів ранньої реабілітації в лікарні достатньо для повернення пацієнта до звичного життя, але не достатньо для початку пацієнтом здорового життя. Для отримання нових звичок по фізичній активності, по здоровому харчуванню, по відстеженню свого хлестерину чи цукру крові потрібно з пацієнтом працювати довше. Є різні моделі - від кардіореабілітації на базі санаторіїв до кардіореабілітації на дому під наглядом спеціалістів. Моделі обговорюються і в різних країнах Європи віддають перевагу різним напрямкам. Найголовніше, зрозуміти, що пацієнт через тиждень після операції на серці у 95% випадків не потребує лікарських щоденних обходів, крапельниць і мудрих прописів. Щоденна робота заключається в дозованих фізичних навантаженнях, навчанню здоровому харчуванню, психологічній підтримці, іншими словами - отриманні нових звичок здорового способу життя, що подовжує ефект від операції на десятки років.

Отже.

- Чи потрібно боятися пацієнта після виписки з кардіохірургічного стаціонару?

- Ні. Не потрібно! Пацієнта з новими судинами чи клапаном потрібно навчити здорового способу життя. І саме для цього є кардіореабілітація.

Всім здоров’я!

Для пацієнтів

bottom of page