top of page

Констриктивний перикардит - що це за біда?

Вам було колись тісно у своєму одязі? Некомфортно, але не смертельно. Уявіть, що тісний одяг перетворився на скафандр, який не дає дихнути.

Подібно до цього, навколосерцева сумка (перикард) після перенесених раніше захворювань або після променевої терапії стає тісною і некомфортною для серця. З часом вона потовщується, кальцинується і перетворюється на скафандр. Цей "скафандр" не дає серцю розслабитися і наповнитися кров'ю під час роботи. Виходить, що м'яз серця здоровий і добре скорочується, але робота серця малоефективна, оскільки серце не може прийняти кров у свої камери,

Для лікарів - це також неприємна задача, оскільки діагностика є важкою. Навколосерцева сумка (перикард) не завжди є потовщеною, Але, з допомогою ЕхоКГ і МРТ, прямих та непрямих ознак, можна поставити правильний діагноз і провести операцію, яка повністю усуває задишку та інші скарги пацієнта.

Перикардектомія (хірургічне видалення зміненого перикарда (навколосерцевої сумки)) - хірургічна процедура, яка, за моєї пам'яті, завжди виконувалася через серединну стернотомію (загальноприйнятий розріз грудини в хірургії серця).

Тепер, перикардектомію ми проводимо мініінвазивно без розрізу грудної клітки.

Всім гарного дня! Не хворійте!

Для пацієнтів

bottom of page