top of page

Коронарне шунтування - Чому розрізи стають меншими?


Іншими словами, що змушує нас, хірургів, кардіохірургів, переходити на мініінвазивні методики? Та що мотивує нас на розробку нових, менш травматичних, методик хірургічних операцій? Зокрема, при багатосудинному коронарному шунтуванні. Є три фактори, які виправдовують наші старання:

1. Менша травма. Дуже просто, чим менший розріз, тим менша травма тканин людини. Будь-яке пошкодження тканин людини, будь-то - розріз, забій, перелом, викликає відповідь організму. Клінічно це проявляється припухлістю в зоні розрізу (травми) та болючістю. Припухлість є наслідком набряку травмованих тканин людини. Набряк тканин провокує болючість, оскільки здавлюються нервові волокна в зоні травми та навколо. Біль - це не єдине зло, яке ми отримуємо при травмах. Пошкоджені (травмовані ) тканини виділяють продукти свого розпаду, так звані - ендотоксини. Ендотоксини провокують запальну реакцію всього організму людини. Чим більше ендотоскинів, тим сильніша реакція. При великих травмах розвивається, навіть, травматичний шок. Чим більше резервів має організм, як у молодому віці, тим легше він справляється з усіма цими ендотоксинами, нейтралізує в той чи інший спосіб. Чим менше резервів, як у людини виснаженої хронічними захворюваннями чи у людини літнього віку, тим тяжче організму вичухатися після операції чи травми.

Отже, чим менший розріз, тим краще для організма і легше для пацієнта.

2. Психологічний комфорт. Все вищесказане людина розуміє на підсвідомому рівні, тому легше погоджується на необхідну йому операцію, якщо її можна зробити з меншим розрізом. Що би не говорили розумні лікарі в білих халатах, а пацієнт собі надумав, що хоче малий розріз, або, ще краще - взагалі без розрізу, і нічого його не переконає. З точки зору медицини - смішно, з боку особистого досвіду - все правильно. Невеликий забій - пройшов біль через 2 дні, перелом - і через рік може про себе нагадувати.

Тому, якщо розріз менший в 4 рази від загальноприйнятого, значить, в 4 рази операція буде переноситися легше. Так підсказує нам життєвий досвід, і не безпідставно!

3. Швидке відновлення. Одужання, іншими словами. Так, мій досвід хірурга стверджує, що пацієнти після мініінвазивної кардіохірургії почувають себе краще в ранні терміни після операції. Кращий настрій. Швидше встають з ліжка, швидше виникає бажання рухатися, ходити. Активніше займаються дихальною гімнастикою. Що цікаво? - це відбувається не через те, що менше болить. У пацієнта після будь-якої операції, звичайної чи мініінвазивної, сучасні можливості обезболення можуть забезпечити комфортний безбольовий стан. Але відстуність болю не породжує бажання рухатися і швидко повертатися до активного життя. Менша травма та психологічна впевненість - є тими факторами, які призводять до швидкого відновлення та в кращу сторону відрізняють мініінвазивну хірургію від загальноприйнятої.

Таким чином, швидке одужання - є тою перевагою мініінвазивної кардіохірургії, яку можна "відчути на дотик".

Всім гарного дня!

Для пацієнтів

bottom of page