top of page

Мініінвазивне коронарне шунтування і велосипед

Основне завдання мініінвазивної кардіохірургії - провести необхідну для життя операцію з мінімальною травмою для пацієнта. Як виміряти травматичність операції? Виявляється - не так просто. Більшість операцій на серці сьогодні йдуть за стандартним сценарієм - одна-дві ночі в реанімації, 4-5 днів в стаціонарі і додому. Виміряти травматичність операції або те, наскільки пацієнт швидко повертається до звичного для себе життя, - є складним завданням. По-перше, це суб'єктивні враження пацієнта, по-друге, у кожного свої вимоги до якості життя, по-третє, при розрізі грудної кістки, потрібно чекати 2-3 місяці, щоб розпочати фізичні навантаження.

Мініінвазивна кардіохірургія розширює не тільки можливості пацієнта в ранньому післяопераційному періоді. У нас, лікарів, тепер також є можливість перевірити толерантність до фізичного навантаження відразу після операції. Хто крутив велосипед, - знає, що таке 50 watt, 100 watt.

Дмитро Федорович, 79 років, крутить велосипед на 6-ий день після операції мініінвазивного трьохсудинного коронарного шунтування.

- Дмитре Федоровичу, Ваші результати ми будемо осінню представляти в Європі. Що хочете передати Європі?

- Я сфотографуюся ...

Слава Україні! Ми непереможні!

Для пацієнтів

bottom of page