top of page

Приватна, державна медицина. Питання у формі власності чи парадигмі відношення до пацієнта?

Пацієнт в центрі - парадигма сучасної медицини

Це стосується не тільки лікування пацієнтів, але і організації процесів в лікувальних закладах.

Грунтовно про цей підхід розповідав Dr. Mark JG Govers, викладач Маастрихтського університету (Нідерланди) - 2015, Львів – Літня Школа для управлінців в охороні здоров’я «Трансформація систем охорони здоров’я: Східна Європа 2015». Також, інші спікери з 7 європейських країн.

На школі було присутньо близько 60 управлінців з охорони здоров'я. Круто поговорили про те, як медицину зробити безпечною і у якому напрямку потрібно трансформувати медицину. За деякими активними учасниками Школи я спостерігаю вже 2,5 роки. і скажу Вам, що марно надіятися на псевдореформаторів, які сформували свій світогляд і отримали владу в часи колишньої парадигми, згідно якої все крутиться навколо "кєровника". Легше збудувати паралельну систему, ніж змусити "реформатора" вийти з "центра" і крутитися по кругу заради здоров'я пацієнта.

В цьому одна з переваг приватної спеціалізованої медицини, зокрема - приватної кардіохірургії, що цей напрям створюється зараз і сьогодні. Ми формуємо напрям сьогодні і вкладаємо в нього нову парадигму з самого початку - в центрі пацієнт, а всі процеси крутяться навколо.

Про це я згадав на Еспресо ТВ. Різниця не у тому, якою є лікарня - приватною чи державною. Різниця у тому, яка система цінностей домінує в лікувальних та організаційних процесах. Для кого вони створювалися в першу чергу, для пацієнта чи для головного лікаря, наприклад?

Все в наших руках.

Для пацієнтів

bottom of page