top of page

Нас не подолати ( мініінвазивна кардіохірургія ) !

Разом нас багато ... Отак, крок за кроком, стверджується мініінвазивна кардіохірургія в Україні. Дякую Тарас Стадницький за відвертий пост:

Дві прості істини:

1) Не потрібно міняти (протезувати) мітральний клапан, якщо його можна зберегти (підкорегувати, підремонтувати, відновити, реконструювати, зробити пластику)

2) Не потрібно робити 25см розріз грудини, якщо цю операцію можна провести через 5см косметичний доступ справа

В Німеччині пішло більше 10 років на розвиток мініінвазивної хірургії мітрального клапана. Тепер, кожний другий мітральний клапан оперується (проводиться пластика клапана) через мінідоступ. Тобто, є клініки, як з 95% використанням мініінвазивної методики, так і з 0% використання мініінвазивної методики.

У нас всі ізольовані мітральні клапани оперуються мініінвазивно. На цьому тижні 3 операції було. Не через те, що це є легше для хірурга чи вигідніше для клініки.

А через те, що це є стандарт висококласної спеціалізованої кардіохірургії. Так, технічно складнішої і вибагливішої. Але незрівняно кращої і безпечнішої для пацієнта. Через дві прості істини:

1) Свій клапан - то є свій клапан.

2) Маленький розріз краще, ніж в 5 раз більший

Так, не кожна клініка Європи, тим більше в Україні, має в свому арсеналі "мініінвазивну пластику мітрального клапана". Але на сьогодні - це стандарт, перевірений часом, який в добрих руках дає прекрасний результат на багато десятиліть.

Для пацієнтів

bottom of page