top of page

Мініінвазивна кардіохірургія - біопротезування тристулкового клапана

Хто коли-небудь оперував/лікував пацієнтів з декомпенсованою тристулковою недостатністю 20 років після двохклапанного протезування, - зрозуміє переваги мініінвазивної методики.

3-годинна "redo beating heart tricuspid valve bio replacement" виглядає легкою прогулянкою в порівнянні з класичною "redo sternotomy TVR" на фоні печінкової недостатності, зашкальних CVP, літрів перелитої плазми і т.д. Miніінвазивна кардіохірургія в таких випадках вже не компроміс в питанні: "легко для пацієнта - складно для хірурга". Всі знаходяться по один бік барикади - швидко, без крововтрати, безпечно, без порушень ритму, без повторного розрізу грудини. Після операції - швидке відновлення, немає обмежень щодо підйому тягарів, нова якість життя без задишки.

Фактично, такі випадки ілюструють можливості мініінвазивних методик в кардіохірургії. Уявіть, первинна операція, яка завжди легша, робиться через 20 см розріз, а повторна операція, яка завжди була "кошмаром" для хірургів, робиться без розрізу грудної кістки через отвір менший за долоню. Клінічний результат мініінвазивної кардіохірургії і швидкий післяопераційний перебіг вражає не тільки пацієнтів, але і нас (кардіологів та кардіохірурів). Немає сумніву, що майбутнє кардіохірургії за мініінвазивними методиками!

Відео для кадіологів та кардіохірургів

Для пацієнтів

bottom of page