top of page

Якість життя після операції

"Після операції я можу жартувати" і "Буду слідкувати за медициною, бо вона мене спасла" - щонайменше два послання від нашого 82-літнього пацієнта.

Вік є важливим фактором під час операції на серці, оскільки в старшому віці відновчі процеси йдуть помаліше, а захворювання може розвиватися швидше, залишаючи менше резервів на боротьбу із стресовими ситуаціями. Та і сама операція на серці є більш ДЕЛІКАТНОЮ штукою в 80-літнього, ніж в 60-літнього.

Головне зрозуміти, що вік - не є вирішальним фактором в питанні робити чи не робити операцію на серці. Операцію можна пропонувати і в 80, і в 85 років, якщо можна покращити якість життя і збільшити тривалість. Іншими словами - ДОДАТИ ЯКІСНИХ РОКІВ ДО ЖИТТЯ.

Тривалість життя легко виміряти кількісно. Натомість, ЯКІСТЬ ЖИТТЯ - суб’єктивний показник, оцінюється особисто пацієнтом. В деяких випадках, якість життя покращується з перших днів після операції. Відновлення організма ще буде тривати пару тижнів, але нові можливості і нові відчуття формують твій день.

Для пацієнтів

bottom of page